donderdag 19 april 2012

DRAMA

idee

Met z'n vieren spelen we dat we schipbreukelingen zijn en op een vlot ronddobberen over de wijde oceanen. Ieder speelt een type dat met zee te maken heeft:
- de bouwvakker van een booreiland (botte knar)
- de zwemster (fanatiek, maar het leven blijft een spelletje)
- de visser (de zee? dat is een goudmijn)
- het kleine meisje dat dacht ooit een zeemeermin te worden (naïef en toch wel een beetje bang voor water)
 
Op het moment dat ze van het zinkende schip af moesten naar het vlot toe, konden de karakters hun zakken nog vol stoppen met voorwerpen die hun aan het hart gingen. 
Zo had de bouwvakker pilletjes tegen zeeziekte mee, de zwemster een badpak, de visser een gouden haakje en het kleine meisje een zeester die ze ooit had gevonden op het strand. 
Op deze manier kunnen alle aspecten die in de lessen behandelt gaan worden aan de orde komen in het toneelstukje. Om er  humor in te brengen kan er ook bijvoorbeeld iemand een opblaaskip uit zijn 'zak' toveren.
 
 


MUZIEK

uitwerking en hulpmiddelen 4 opdrachten


Situatie 1 'Ruige storm met rukwinden'
Stel je voor, je zit op een schip en opeens steekt er een heftige storm op. Je belandt midden in deze ruige storm met stevige rukwinden.

Inspiratie:

Situatie 2 'Regendruppels in een plas'
Stel je voor, je staat midden in een verkwikkende lenteregen. De aarde bloeit er zichtbaar door. Je sluit je ogen en je hoort het klateren en spetteren van de regendruppeltjes in de plassen.

Inspiratie:



Situatie 3 'Het breken van een megagolf'
Je kijkt uit over het strand. Opeens merk je op dat er een gigantische golf de kust nadert, de golf zwelt op en na enkele seconde klapt hij met een geweldige dreun om en spoelt met grote kracht het strand op. Jij krijgt nog net geen natte voeten.

Inspiratie:



Situatie 4 Kabbelend bergbeekje
Je zit met vrienden te picknicken langs een prachtig bergbeekje. Het rustgevend geluid van het stromende water neemt je helemaal mee. Op een gegeven moment verstommen de geluiden van je pratende vrienden en het enige wat je nog hoort is het rustig voortkabbelende beekje en de andere geluiden uit de natuur (de vogels, het zachte briesje wat je haart zachtjes doet wapperen).

Inspiratie:


zaterdag 14 april 2012

MUZIEK

aanvullend materiaal bij het lesplan

filmpje 1 introductie - human wave

filmpje 2 introductie - nature waves  

donderdag 12 april 2012

MUZIEK

lesplan



VOORBEREIDINGSFORMULIER
BOUWPLAN VOOR HET VOORBEREIDEN VAN LEERSITUATIES





NAAM STUDENT
Anne, Rosa, Vera en Esther
VAKGEBIED/ONDERWERP
Muziek
STAGESCHOOL
-
AANTAL LEERLINGEN
-
STAGEGROEP
6
DATUM
April 2012
MENTOR
-
DUUR
45 min.
TUTOR
-
LOCATIE
klaslokaal






VOORBEREIDING

BEGINSITUATIE VAN DE KINDEREN (m.b.t. het leerdoel)
KENNIS
Wat weten de leerlingen al?
De kinderen weten het verschil tussen hard, zacht, hoog en laag (de dynamiek van muziek). De kinderen weten wat een ‘wave’ is.
De kinderen weten wat grafische notatie is.
VAARDIGHEDEN
Wat kunnen de leerlingen al?
De kinderen kunnen verschillen in dynamiek herkennen in een geluidsfragment.
Muziek noteren op grafische wijze.
GEDRAG
Met welk gedrag moet je rekening houden?
Kinderen worden er vaak erg enthousiast van als ze muziek mogen maken en als ze mogen bewegen. Het is van belang daarom van te voren alles goed door te nemen en duidelijke afspraken te maken over klassenmanagement (gebaren voor stilte etc.).
Komen kinderen niet uit de rol verdeling à dan deelt de juf de rollen in
LEERDOELEN VOOR DE KINDEREN
PRODUCTDOEL
Wat moeten de ll-en concreet aan het eind van de les kennen en/of kunnen?

De ll moeten aan het eind van de les een gegeven situatie met betrekking tot het thema ‘zee’ in muziek en beweging omzetten en dat aan de klas presenteren.
PROCESDOEL
Wat moeten de ll-en tijdens de les ervaren / oefenen?

De ll oefenen tijdens deze les hoe je dynamiek kunt gebruiken om een situatie of sfeer uit te beelden, door middel van geluiden en bewegingen.
EIGEN ONTWIKKELING
FOCUS
Wat wil ik zelf oefenen?


Wij willen oefenen met het motiveren om creatief met muziek en beweging bezig te zijn. We willen graag dat de kinderen zelf op ideeën komen, we willen ze hiertoe stimuleren en eventueel op weg helpen met tips en voorbeelden.







OPBOUW LEERSITUATIE
                                                                                                
TIJD
45 min
INHOUD
Waar gaat dit onderdeel over?
5 min.




















ORIËNTATIEFASE

+        Introduceren (hoe maak ik de ll-en betrokken / nieuwsgierig?)
We zitten in een kring.
We laten de ll twee filmpje zien waarin duidelijk een golvende beweging te zien en te horen is. Een filmpje over de natuur (een zee) en een filmpje over cultuur (een wave in het stadion).



+        Informeren (hoe geef ik overzicht over het verloop en het doel van de les?) / Instrueren (verwachtingen en organisatie bespreken / opdracht of taak uitleggen)

We vertellen de ll dat we:
·       We spreken een stilte teken af en vertellen voorwaarden voor het samenwerken (elk idee moet kort besproken worden en serieus genomen worden en iedereen mag zijn idee vertellen à samen moeten de ll een keuze maken voor het beste idee) iedereen moet het met zijn rol eens zijn.
·       Allereerst gaan we met heel de klas herhalen hoe je hard/zacht kunt spelen met bodysounds.
·       Daarna verdelen we de klas in 4 groepjes, elk groepje krijgt een situatie voorgelegd. Deze situatie moeten zij muzikaal verbeelden.
·     We leggen uit dat de ll eerst 5 min. (timer op bord) de tijd krijgen om over de situatie en het  ‘muzikale probleem’ te praten. De ll gaan in die 5 min. muzikale kenmerken en oplossingen verzamelen. Daarna gaan de ll met elkaar bedenken hoe ze hun oplossing willen presteren. Ze maken de grafische notatie en laten deze aan de juf zien en dan mogen ze instrumenten uitkiezen die ze nodig hebben.
·       De uiteindelijke presentatie is door middel van grafische notatie, geluiden en bewegingen.
·       De ll krijgen 20 min. om presentatie voor te bereiden. (oefenen)
·       de ll presenteren ongeveer 1 à 2 min. (Dat ze goed luisteren en kijken naar de gene die optreden en tips en tops bedenken.)
·       We evalueren met elkaar de presentatie en geven tips en tops voor de volgende keer. We kijken vooral naar 3 aspecten: notatie, geluid (met de nadruk op dynamiek, hard/zacht) en beweging (gebruik maken van het hele lichaam, passende bewegingen bij de geluiden).








25 min.

















UITVOERINGSFASE


Nadat we gezamenlijk een herhaling van hard/zacht geluiden met bodysound gedaan hebben, krijgen de ll hun situatie voorgelegd en gaan ze aan de slag. De ll bereiden in 20 min. hun situatie voor.


10 min.












AFSLUITINGSFASE

Afronding (hoe wil je dat de les afgerond wordt?)
+        Evaluatie/nabespreking  (zijn de gestelde doelen behaald en hoe hebben de ll-en het aangepakt?)

De ll presenteren hun situatie. Vervolgens bespreken we als klas de tips/tops per groepje. We letten vooral op de hierboven genoemde aspecten.





OPBOUW LEERSITUATIE
                                                                                                
WERKVORM
Welke werkvorm gebruik ik?
ACTIVITEIT
Wat doen de kinderen?
ORGANISATIE & MATERIAAL
Wat heb ik nodig en moet ik klaarzetten?
Filmpje kijken


Doceren / instructie geven



Samen muziek maken via bodysound
De kinderen kijken naar de beelden en luisteren naar de geluiden.

De kinderen luisteren naar de instructie


De kinderen maken bodysounds en oefenen met hard/zacht.
2 filmpjes


Zelfstandig en creatief werken met muziek en beweging
De kinderen verdelen de rollen.
De kinderen bedenken een goede muzikale / bewegings representatie van hun situatie. De ll bedenken er een grafische notatie bij en kiezen een instrument.
De ll oefenen hun presentatie


Verschillende instrumenten
Papier
Digibord met ondersteunende filmpjes



















Klassengesprek en evaluatie
De kinderen presenteren
De kinderen kijken naar elkaars presentaties
De kinderen spreken met elkaar over de verschillende presentaties en reflecteren op eigen werk en dat van anderen.


















  

MUZIEK

domein bewegen

Voor het domein bewegen willen we graag inzoomen op beweging van water. Water kan op verschillende manieren bewegen (druppelen, spetteren, golven, draaien, stromen, koken etc.). Via verschillende voorgelegde situaties moeten de kinderen na gaan denken hoe je een bepaalde beweging van water in een beweging van je eigen lichaam kunt vertolken.
Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het verbeelden via beweging en dans van een golf of van een regenstorm.




MUZIEK

domein lezen en noteren

Voor het domein lezen en noteren willen we graag bereiken dat de kinderen oefenen met het grafisch weergeven van verschillende partijen binnen en korte muzikale presentatie. De kinderen oefenen met het verzinnen van geschikte tekens voor bepaalde instrumenten en/of bepaalde bewegingen. Daarnaast moeten ze leren hoe je dynamische verschillen grafisch in kaart brengt. Dit willen we oefenen door groepjes kinderen over bewegingen van water na te laten denken en hen grafisch te laten noteren hoe je deze waterbeweging als groepje kunt uitvoeren in muziek en dans. 

MUZIEK

domein luisteren


Voor het domein 'luisteren' gaan we analyseren welke instrumenten er in dit nummer van pirates of the cerabian worden gebruikt. Als dit is gelukt bespreken we waarom nu juist deze instrumenten worden gebruikt. Welke sfeer roepen ze op? Dus bijvoorbeeld een drumstel in een heftig stuk en een viool in een gevoelig stuk. In de les luisteren we het nummer een aantal keer om zoveel mogelijk insrtrumenten te ontdekken. We luisteren eerste zonder filmpje en daarna luisteren en kijken we tegelijkertijd zodat de instrumenten ook gezien kunnen worden. We hebben voor dit nummer gekozen omdat er veel afwisseling in zit en het een dynamisch interessant stuk is. Het is een bekend nummer en wordt geassocieerd met de piraten film, hierdoor zie je bij het luisteren al de zee voor je, zodat je een sterkere link kunt leggen tussen het thema zee en deze muziek 

MUZIEK

domein maken

Voor het domein 'muziek maken' willen we graag dat de kinderen met verschillende geluiden en bewegingen van water aan de slag gaan en dat ze deze geluiden en bewegingen proberen om te zetten in zelfgemaakte muziek. De kinderen moeten vooral oefenen met het gebruik van hard / zacht en hoog / laag op verschillende instrumenten om zo via muziek te spelen met de dynamiek van watergeluiden en bewegingen. Je kunt hierbij denken aan het afwisselen en combineren van hard/zacht en langzaam/snel trommelen om een golfbeweging te creeëren. 

MUZIEK

domein zingen




Voor het domein zingen willen we graag het lied 'diep in de zee' aanleren. 
Aan het begin van de les nemen we de regels van een muziekles even door. Dus zaken als:
- een teken dat aangeeft dat het stil moet zijn
- niemand wordt uitgelachen
- iedereen doet betrokken mee, want het is wel en serieuze les.
e.d.

Stap één: lied wordt helemaal voorgezongen. De kinderen luisteren.
Stap twee: kinderen zingen het refrein en de juf zingt de rest van het lied. Als het goed gaat gaan we door met het aanleren van de coupletten. Als het niet goed gaat gaan we eerst het refrein in stukjes hakken.
Stap drie: papegaaitechniek wordt toegepast bij het leren van de coupletten, als een couplet in stukjes is gezongen wordt het couplet als geheel gezongen. Lukt dit, dan zingen we het couplet met refrein samen. Dan gaan we door met het volgende couplet totdat de kinderen het hele lied kunnen zingen.
Als de leerlingen het lied al wel een beetje kennen, zal het volgens ons wel lukken het lied aan te leren in een les van een half uur